Kalkoen gebraden op Hollandse wijze

Kalkoen gebraden op Hollandse wijze

Hoofdgerecht - 4 personen

Bereidingstijd meer dan 2 uur

Ingrediënten
- 1 kalkoen heel ongeveer 2-4 kilo
- 2 el zout
- 3 tl zwarte peper van de molen
- 1 tl gemalen kruidnagel
- 150 g gesmolten boter
- 4 stengels bleekselderij
- 2 wortelen geschild en in dikke frieten gesneden
- 2 takjes rozemarijn
- 2 takjes thijm
- 200 g plakjes spek
- 1 el rozijnen

Bereiding
Benodigdheden: 1 oven voorverwarmd op 175ºC, 1 braadslede, 1 vleesthermometer, 1 snijplank, 1 vleesvork, 1 spatel.

Vul de kalkoen met de bleekselderij, wortel, rozemarijntakjes, rozijnen en tijmtakjes. Meng vervolgens zout, peper en kruidnagel in de gesmolten boter. Open voorzichtig het vel van de kalkoen en breng het mengsel direct onder het vel aan. Bedek de kalkoen met de plakjes spek, plaats het geheel in de braadslede en zet in de voorverwarmde oven gedurende 20 minuten. Zet vervolgens de oven op 125ºC en laat de kalkoen, onder regelmatig bedruipen, nog 2 tot 3 uur rustig doorgaren. Controleer met de thermometer de kern van de dij of filet, deze moet minimaal 75ºC zijn, verleng zo nodig de braadtijd. Verwijder 20 minuten voor het eind van de braadtijd de plakjes spek voor een mooie kleur. Haal de kalkoen uit de oven en laat hem 20 minuten rusten.
NB: De aangegeven braadtijd is een indicatie en afhankelijk van het gewicht van de kalkoen.

Tip
Voeg knoflook toe aan de vulling.

Serveertip
Meng 3 el abrikozenjam, 1 el kruidenbitter (schelvispekel) en 1 el bruine suiker door elkaar en bestrijk de kalkoen na het verwijderen van de spek deze glazuur.

Legenda
Betekenis afkortingen
g = gram, l = liter (1000 cc), dl= deciliter (100 cc), el = eetlepel en tl = theelepel.

 

Ketellapperstraat 22
9403 VR Assen

 

  mercuriuspoelier

 

  0592 31 77 55

 

      

Schrijf je in voor lekkere tips

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Wij houden ons strikt aan de AVG en je ontvangt van ons nooit meer dan 6 tips e-mails per jaar!