Hoofdgerecht - 4 personen
Bereidingstijd meer dan 2 uur
Ingrediënten
- 1 kalkoen heel ongeveer 2-4 kilo
- 2 el zout
- 3 tl zwarte peper van de molen
- 1 tl gemalen kruidnagel
- 150 g gesmolten boter
- 4 stengels bleekselderij
- 2 wortelen geschild en in dikke frieten gesneden
- 2 takjes rozemarijn
- 2 takjes thijm
- 200 g plakjes spek
- 1 el rozijnen
Bereiding
Benodigdheden: 1 oven voorverwarmd op 175ºC, 1 braadslede, 1 vleesthermometer, 1 snijplank, 1 vleesvork, 1 spatel.
Vul de kalkoen met de bleekselderij, wortel, rozemarijntakjes, rozijnen en tijmtakjes. Meng vervolgens zout, peper en kruidnagel in de gesmolten boter. Open voorzichtig het vel van de kalkoen en breng het mengsel direct onder het vel aan. Bedek de kalkoen met de plakjes spek, plaats het geheel in de braadslede en zet in de voorverwarmde oven gedurende 20 minuten. Zet vervolgens de oven op 125ºC en laat de kalkoen, onder regelmatig bedruipen, nog 2 tot 3 uur rustig doorgaren. Controleer met de thermometer de kern van de dij of filet, deze moet minimaal 75ºC zijn, verleng zo nodig de braadtijd. Verwijder 20 minuten voor het eind van de braadtijd de plakjes spek voor een mooie kleur. Haal de kalkoen uit de oven en laat hem 20 minuten rusten.
NB: De aangegeven braadtijd is een indicatie en afhankelijk van het gewicht van de kalkoen.
Tip
Voeg knoflook toe aan de vulling.
Serveertip
Meng 3 el abrikozenjam, 1 el kruidenbitter (schelvispekel) en 1 el bruine suiker door elkaar en bestrijk de kalkoen na het verwijderen van de spek deze glazuur.
Legenda
Betekenis afkortingen
g = gram, l = liter (1000 cc), dl= deciliter (100 cc), el = eetlepel en tl = theelepel.